R & R

dengan nama ALLAh yg memberkati waktu2 ku...
alhamdulillah..alhamdulillah...alhamdulillah...

R&R...rest & relax...yeke??kalau salah tolong betulkan ye..apa2pun..untuk menikmati rest & relax ini,macam satu nikmat yg sgt SGT besar..terutamanya,bg kita yg bergelar seorang pelajar.Iyelakan,dah seminggu bertungkus-lumus untuk belajar,dengan examnya lagi,pasti penat,pasti rasa tenaga dah tak ada...pasti rasa aku perlukan rehat,,,REHAt...REHAt...pasti terbayang2 di minda kita,apabila hujung minggu menjengah...WAaaa...seronoknya,time to shopping,..tgk movie..masak2..apa lae...yg best2?senaraikan2...(tp kalau next week tak ada exam la kan...heehe...,kalau minggu exam,terpaksalah bermastautin dgn BUKU..=p)
TAPI...TAPI...bg sesetengah orang,mungkin weekend,holiday,masa lapang...tak memberi maksud berehat..tp bekerja..KERJA...KERJA..!kenapa ye??inilah masa yg kita ada,untuk memikul tanggungjawab lain..yg mungkin paling penting dalam kehidupan...iaitu mencari sesuatu yg tak ada di kelas2,di universiti2..tapi mungkin kita akan jumpa kalau kita lalui sendiri,kita berada disitu..kita cr sesuatu yg perlu cari..yg sgt SGT penTINg..tp kita x SEDAR...kerana kita masih lena dan bermimpi dgn DUNIA yg bersifst sementara..kita lupa untuk memikul tanggungjawab kita sebagai seorang yg bergelar islam...kita menolak satu jawatan yg ALLAH beri..Bak kata seseorang ..A JOB FOR BILLION PEOPLE...apa tue??
SESUNGGUHNYA KAMI MENGUTUSKA BAGI SETIAP UMAT SEORANG RASUL YG MENYERU,"SEMBAHLAH ALLAH DAN JAUHILAH TAGHUT''(an Nahl:36)
......SESUNGGUHNYA AKU HENDAK MENJADIKAN SEORNG KHALIFAH DI MUKA BUMI......(2;30)
TAHU TUGAS KITA???ape ye....=)
tugas untuk kita menyampaikan...tugas untuk kita memberitahu orng lain apa yg kita tahu..tugas untuk mencari apa yg BELUM kita tahu..masa2 inilah kita perlu gunakan sepenuhnya..untuk speed up..untuk isi penuh2..bukan bermaksud masa lain x perlu,bila kita buzy kita x payah buat semua ni..bukan,BUkan..kita kena selalu menjalankan kerja yg ALLAH upah kita...tapi bila weekend dtg...inilah masanya untuk kita gandakan usaha...kita kerja kuat...walaupun kita x mahu,sekali kita melangkah ke dunia ini dan sanggup menerima tugas ini,ALLAh telah menyediakan kerja2 untuk kita...banyak sgt SGT..walaupun kita x merancang masa kita..ALLAH telah merancangnya..dah memenuhkan jadual2 masa kita...
APa lah erti weekend yg menjengah...dr pagi sampai malam di penuhi dgn pebagai aktiviti tarbiah..sesetengah nya,terpaksa ke sana dan ke sini,pening2 fikirkan apa yg perlu diisi kepada gelas2 kosong yg menanti,ternanti2 orang mengisi gelas2 kosong kita...YA ALLah ...kdg2 kita letih...letih,ingin merasai R&R,seperti orng lain...mula mengeluh..mungkin dah kena set dalam hati ini..."AKU TAK MEMPUNYAI WEEKEND''..ye memang aku x mempunyai weekend..
TAPI...TApi..kita tak perlu rasa rugi untu rasa begitu..langsung x perlu...aku bersyukur untuk merasai semuanya...kadang2 aku futur...mengeluh masa aku tak cukup,aku penat...TIPU la kalau aku tak rasa berat..namun aku sbersyukur,kerana aku sedar satu REALITI yg sepatutnya aku dan mungkin semua orang perlu sedar..."AKU LAKUKAN SEMUA INI UNTUK AKU..!!"
HAI ORANG 2 BERIMAN,BERTAKWALAH KEPADA ALLAH DAN CARILAH JALAN YG MENDEKATKAN DIR KEPADA NYA,DAN BERJIHADLAH DIJALANNYA,SUPAYA KAMU BEROLEH KEJAYAAN..(5:35)
(TIP2 untuk berjaya ni..=p...Allah yg menentukan siapa yg berjaya atau tak...tp kenalah berusaha,nasib seseorng x kan berubah,kalau kita yg x mengubahnya..selingannya=))
apa2 kita jihad...kita besusah payah...semua untuk kita...percayalah wahai hati..kerana mungkinkah kita merasai nikmat rehat kalau kita letih...mampukah kita belajar untuk menghargai masa kalau masa kita berlebih-lebihan..mungkinkah kita merasai betapa bahagia merasa dekat dgn pencipta..kalau kita tak pergi ke situ...dan MUNGKINKAH KITA DAPAT KE SYURGA,KALAU KITA HIDUP SENANGLENANG DI DUNIA..=)
tepuklah dada..tanyalah iman..kita tahu jawapannya...jawapan mudah..jawapan nya pasti!!
TAKDA SATU BENDA PUN KAT DUNIA INI FREE...(kalu nak masuk toilet pun kena bayar 20 sen)so mungkihkah masuk SYURGA itu free??TAK mungkin kan..
namun kadang2 kita pun lupa,kita alpa..kerana kita ni manusia,imannya naik dan turun..makanya selalu kena TOPUP iman kita...walaupun terasa berat kaki melangkah...walaupun hati rasa tak ikhlas...kita PERLU buat JUGA...BUAT dulu,ikhlas akan datang...macam makan,kena makan dulu baru boleh kenyang..walau sesedap manapun kalau kita dapat bau je,mana boleh kenyang kan?paham ke?hehe..=p
maka,marilah kita bermujahadah...menjadi penyeri2 jln dakwah..agar hidup kita yg berseri..JOM TERUS BERLARI...lari mencari SYURGA yg PASTI!
dan lakukannya...hari ini...saat ini.!
sesungguhnya ALLAH ,hanya pada sisi nya sajalah pengetahuan tentang hari kiamat:dan DIalah yg menurunkan hujan dan mengetahui apa yg ada di dalam rahim..dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui apa yang akan diusahakan esok.Dan tiada seorang punm yg dapt mengetahui di bumi mana dia akan mati.sesungguhnya ALLAh maha mengetahui dan lagi maha mengenal...(31:34)

(dgn jihad kita mampu menyuburkan takwa..ingat ye..=p)

1 comment:

kayd said...

salam...
kerehatan sebenar di syurgakan?
bawa aku bila kamu mahu melangkah ke situ=)