kahwin o kahwin

assalamualaikum..



hum...pe kabor???ramadhan dah pun nak sampai ke penghujungnya....so,ape yg dah dibuat??
quran dah berapa juzuk...qiamullail dah berapa kali...terawih ada tinggal lae x??

so,kira2 la ye..amal kita pada bulan ramadhan..bukan berkira untuk mengira pahala..tp kira2 untuk kita check balik amal kita pada bulan yg mulia nie...laepun,x semestinya apabila kita buat semua nie..kita akan dapat pahala,ye x??sebb ada orng berpuasa hy dapt penat menahan lapar dan dahaga sahaja,dan ada gak orng yg solat malam x dapt apa2 selain x tidor mlam...huhu...sediy nya..so,aku harap,semua amalan kita diredhai NYA...ya ALLah terima lah amalan ku yg x seberapa nie..huuhu..
hum pnjg plak mukadimah...hari ni nak crita sal menda yg bes sekit..hehe..



tema:kahwin
persoalan:layak kah ???

aku percaya kalau cakap pasal kahwin mesti ada senyuman kat muka semua orang..kalu x pun mesti tersenyum dalam hati..ntahla kenapa mungkin bg kita ..kahwin ni best kot???hehe..
apa2 pun kahwin nie..dapat menyelamat kan byk benda,dapat mengelakan byk maksiat,dapat menghilangkan rasa sunyi,menambahkan kebahagian hati..dan ada orng ckp,dapt menyempurnakan sebahagian dr agama..

sejauh mana bes nya kawin nie??heheh,,nie kena la ty orng dah kawin..tp penah la jugak ty mak kita,die cakap,'kawin ni best ,sebb nnt dapat anak2 ,x la bosan sgt hidup nie'(hum,tp aku rasa mungkin sbb aku anak die kot..sbb tue x bosan..he)..tp,aku terpikir gak,takan nak kawin sebb nak ada anak je...hum..camtu amik anak angkat jelah..byk anak2 palestin x dop mak bapak..

so,apa tujuan kita nak kahwin??aku sendiri pun x tahu..kena ty orng2 dah kahwin ni(to my sis syuqaira...any comment=)),tp aku rase la kan kawin nie untuk melengkapkan hidup kot...hum,mungkin dah fitrah manusia untuk dikasihi dan mengasihi,dah fitrah lelaki untuk perempuan dah vversa...macam citer nabi adam..yg jeles tgk burung2 di syurga ada pasangan..tp kenapa dia dok sorang..makanya ALLAH jadikan hawa..dr tulung rusuknya..ntuk menemani hidup nabi Adam..comel kan???

hum....next..apa yg kita harapkan dr perkahwinan??
kebahagiaan??ada je orng yg x bahagia....tp dalam setiap perkara yg kita lakukan apa yg kita lakukan ,,selalunya apa yg kita minta itulah yg ALLAH akn bg,sbb Allah syng sgt kat kita...mungkin orng kawin..minta murahkan rezeki..makanya..rezeki di murahkan..minta anak ramai2...makanya...adalah anak2 yg ramai..
namun x semua dapat apa yg kita ingini di dunia nie...tipnya,selalu la mintak benda2 yg akan kita dapat di akhirat nnt..supaya kita x rasa kecewa kalu x dpt kat dunia nie<>
heh..layan jer..

mungkin ramai yg terpikir2,,
bila aku leh kawin nie??
hati dah x temteram nie??
sal tersuka kat die plak??
isk2...jelesnya tgok diorang bahagia?
pikiran dah selalu terganggu..??
hati dah x khusyuk solat..??



kenapa asyik terpikir2 sal kahwin je??
hum...adakah kita berpendapat ,apabila berkahwin ...semua masalah kita akan hilang..sudah pasti tidak...atau mungkin ye..

aku nak kongsi satu cita2 aku..
dulu..aku nak jd kaya....bg aku kalu jd kaya sure leh tolng ramai orang,but one day,aku terbaca satu certa orng2 zaman Rasulullah..tsalabah rasenya nama die..hum,dia ni py la nak jd kaya..smpaikan dia suruh Rasulullah doakan,tp rasulullah x nak..next day ,die dtng lae..RAsulullah still x nak,sampaila hari ketiga,Rasulullah doakan..
kemudian ALlah pun kabulkan doa RAsulullah..dan dia pun jd kaya..
bila dah kaya dia mula lupa,dan terus lalai dgn hartanya,,,sampaikan perang pun x nak join..astu,RAsulullah pun marah kat die dan dipulau oleh orng2 masa tue,..hidup dia derita dan akhirnya dia bertobat..isk2 bahya kan jd kaya...

so,mungkin kita dapat relate sikt kot..byangkan kalu kita dapt kawin,bolehkah semua masalah diatas tue diselesaikan??aku terpikir gak macamana kalu kawin akn membuatkan kita jauh dr ALLah...rasa kurang sayang kepada ALLah...ye lah setakat orng bercinta pun..macam nak rak dunia...kalu kahwin ..ntah la..
apa2 pun,bukan bermaksud x leh kawin..huu..sbb ada je orng kahwin bertambah beriman dan bersama2 di jalan dakwah..bak kata orng ni..kahwinlah,bior 1+1 =3..paham ke??(sure ada yg paham mls nak citer..hehek2)

last sekali..bersediakah kita nak kawin??atau layakkah kita??
jom pikir2 kan...kawan kita ada citer dia main satu game yg best..
jom try..
sila buat...!
sila ambil satu pen dan kertas..
tuliskan ciri2 wanita ataupun lelaki idaman kamu...

senaraikan...

1)
2)
3)
4)
5)
........dan seberapa byk la yg korng nak...

hum...dah ??

kalu dah jom check...ada ke ciri2 tue kat kita...
hum....WILLL YOU MARRY YOURSELF???

so,clueless right??aku pun..hehe...kalau aku pn rase xnak kawin ngan aku...sapo la nak?hehe..tp x pe...kita masih ada masa untuk berubah..berubah la sekarang...jadilah seornag wanita dan lelaki soleh'

jadilah mak n abah yg mithali..

jadilah ,...jadilah semuanya untuk membuatkan Allah rase kita layak untuk berkawin...masa tue ALlah yg akan tunaikan segala keinginan hati kita..dan semoga mendapat redhanya...ameen..~~

hem,aku rase entry ni la yg pling comey penah aku tuleh....hahah ..bukan nak memuji diri,,tp malu sebenarnya bial tules sal menda ni...tp yg membuat aku terpikir benda2 nie..bila dah berapa orng cakap..kahwinle..cr yg .....(bla2)..hehe..bila menghitung diri ini,rasanya x layak kot...hhuhu..semoga Allah mengaturkan yg terbaik untuk ku dan untuk korang juagak,,kalau sape2 nak kawen jempt la den...he..=p

4 comments:

kayd said...

hehehe..farah, kamu dh boleh isi borang.

Farah Fadhil said...

huhu, tiru game aku ye...

ALLAHUMMA INNA NAS_ALUKA HUBBAKA
WA HUBBA MAY_YUHIBBUKA
WA HUBBA AMALIN YAQORRIBUNA ILA HUBBIKA.

Ya allah aku mohon cintaMu,
Dan cinta orang orang yang menyintaiMu,
Dan cintakan amalan yang mendekatkan aku kepada cintaMu.

wallahu'alam... =)

atam said...

uisy,topik hangat ni.
selagi kte x mampu,mesti Allah belum izinkan kte berkahwin..pabila kte sudah mampu pasti jodoh itu akan sampai dari arah yang x disangka...cewah!
waAllahu'alam

syuqaira said...

salam wrt,
ehem2.. adik2 akak ni...
bukan main lagi.. :p

kenapa nak kahwin?
Sabda rasulullah, maksudnya; ”Sesiapa yang berkahwin bererti beliau telah menyempurnakan sebahagian dari agamanya, maka beliau hendaklah bertakwa kepada Allah yg sebahagian lain yg masih tinggal" “

IAllah semua ada pasangan masing, nantikan sahaja rancangan Dia, in the meanwhile..mari kita berusaha menjadi lebih solehah, chaiyok!!

p/s: rajin2 buat mutabaah amal ye..;)hehe